Praktisk info

Her får du litt praktiske råd om hvordan du bør kle deg for en scootertur på Svalbard.

praktiskinfo

Her vil vi presentere litt praktisk informasjon om bekledning på Svalbardturer vinterstid. På scooterturer vil dere få følgende bekledning utlevert før vi starter:

  • Scooterdress
  • Scootersko
  • Scootervanter
  • Finlandshette (Balaklava)
  • Hjelm (Helhjelm) med åpen front
  • Briller for bruk på hjelmen.

Vi anbefaler alle å bruke dress/sko som dere får utlevert før turen. Dette er kraftige og godt isolerte dresser som er konstruerte for denne typen turer i Arktis. Det er bekledning som er velprøvd, og som vi vet fungerer godt.

Under dressene er det flere alternativer. Ull innerst mot kroppen er en nødvendighet. I tillegg til dette er det fint om man har et mellomlag før dressen. Dette kan være fleece eller ull. Gjerne et tykkere og luftigere lag. Vindbukse og ullgenser er fantastisk å ha som mellomlag når temperaturen ikke er lavere enn 10-12 minusgrader.

Et tynt skjerf eller en god «buff» er fint å ha med seg på turen. Det er viktig å holde det tett rundt halsåpningen, men dette kan ikke være tykkere enn at man får trukket glidelåsen på dressen helt opp. Det viktigste er at man klarer å holde all hud tildekket, i tillegg til å hindre sniktrekk i dressen, spesielt i hals og nakke.

Tykke ullsokker er også viktig for å holde føttene gode og varme en hel dag ute på tur.

Tynnere vanter/hansker og en lue er smart å ha med seg. Ved stopp og pauser er det veldig kjekt å kunne bytte til et lettere antrekk på hender og hode. Solbriller kan også være lurt å ha i sekken.

For de av dere som bruker briller: Hvis dere har mulighet å benytte linser er dette å foretrekke. Briller under scooterbriller er synonymt med dugg.

For guttene: Det lønner seg å styre unna barbering med høvel dagene før slike turer. Dette for ikke å fjerne fettet i huden, som reduserer risiko for forfrysninger.

Kort fortalt:

Godt ullundertøy, fleece, ull eller annet varmetøy som mellomlag før dressen. Gode ullsokker, lue, vanter /hansker. Så ligger alt til rette for en fantastisk tur. Og solbriller i den lyse årstid. Dressene er vindtette, godt isolerte og har en fantastisk evne til å holde kulden ute.

God tur, og velkommen 🙂

Hilsen

Oss i Svalbard Explorer AS

🙂