praktiskinfo

Her vil vi presentere litt praktisk informasjon om bekledning på Svalbardturer vinterstid. På scooterturer vil dere få følgende bekledning utlevert før vi starter:

Vi anbefaler alle å bruke dress/sko som dere får utlevert før turen. Dette er kraftige og godt isolerte dresser som er konstruerte for denne typen turer i Arktis. Det er bekledning som er velprøvd, og som vi vet fungerer godt.

Under dressene er det flere alternativer. Ull innerst mot kroppen er en nødvendighet. I tillegg til dette er det fint om man har et mellomlag før dressen. Dette kan være fleece eller ull. Gjerne et tykkere og luftigere lag. Vindbukse og ullgenser er fantastisk å ha som mellomlag når temperaturen ikke er lavere enn 10-12 minusgrader.

Et tynt skjerf eller en god «buff» er fint å ha med seg på turen. Det er viktig å holde det tett rundt halsåpningen, men dette kan ikke være tykkere enn at man får trukket glidelåsen på dressen helt opp. Det viktigste er at man klarer å holde all hud tildekket, i tillegg til å hindre sniktrekk i dressen, spesielt i hals og nakke.

Tykke ullsokker er også viktig for å holde føttene gode og varme en hel dag ute på tur.

Tynnere vanter/hansker og en lue er smart å ha med seg. Ved stopp og pauser er det veldig kjekt å kunne bytte til et lettere antrekk på hender og hode. Solbriller kan også være lurt å ha i sekken.

For de av dere som bruker briller: Hvis dere har mulighet å benytte linser er dette å foretrekke. Briller under scooterbriller er synonymt med dugg.

For guttene: Det lønner seg å styre unna barbering med høvel dagene før slike turer. Dette for ikke å fjerne fettet i huden, som reduserer risiko for forfrysninger.

Kort fortalt:

Godt ullundertøy, fleece, ull eller annet varmetøy som mellomlag før dressen. Gode ullsokker, lue, vanter /hansker. Så ligger alt til rette for en fantastisk tur. Og solbriller i den lyse årstid. Dressene er vindtette, godt isolerte og har en fantastisk evne til å holde kulden ute.

God tur, og velkommen 🙂

Hilsen

Oss i Svalbard Explorer AS

🙂