All flytrafikk til og fra Svalbard skjer via Svalbard Lufthavn, Longyearbyen. Det er den nordligste flyplassen i verden som tilbyr regulære avganger. Flyplassen ligger 4 kilometer fra sentrum og det går flybusser i forbindelse med hver flyankomst. Man kan også bruke taxi. Dette trenger ikke våre gjester å tenke på, Svalbard Explorer AS henter alle sine gjester på flyplassen, samt at de blir levert på flyplassen ved avreise.

I høysesongen  flyr både Norwegian og SAS til og fra Longyearbyen. Flyene går enten direkte fra Oslo, eller med mellomlanding i Tromsø, se figur under. Flytiden fra Oslo/Gardermoen er ca. 3 timer, fra Tromsø ca. 1 time og 30 minutter. Antall flygninger til og fra Svalbard er sesongavhengig og varierer med konjunkturene i markedet. Sjekk flyselskapenes nettsider for flytider.

[blockquote]Svalbard Explorer AS henter alle sine gjester på flyplassen, samt at de blir kjørt til flyplassen ved avreise.[/blockquote]

Pass eller legitimasjon

1. februar 2011 ble det innført nye regler for passkontroll for reisende til Svalbard. Husk å ta med pass når du reiser til Svalbard, om du er norsk statsborger er gyldig legitimasjon tilstrekkelig. Siden Svalbard ligger utenfor Schengen-området vil alle passasjerer bli sjekket for pass (eller legitimasjon) både ved inn og utreise av Svalbard.

Vilkår for opphold på Svalbard

Av ordensmessige grunner må personer som skal oppholde seg på Svalbard oppfylle visse krav for å få lov til å oppholde seg på øygruppen. Kravene gjelder både utlendinger og nordmenn. “Forskrift om bortvisning og utvisning av personer fra Svalbard” slår fast hvilke krav som gjelder. Sysselmannen på Svalbard kan på eget initiativ bortvise tilreisende, og kan bistå med råd og veiledning i forbindelse med spørsmål som gjelder norsk utlendingslovgivning.

Avgifter og toll

Svalbard er toll- og avgiftsfritt område. Dette betyr at varer som tas med fra Svalbard til fastlandet, blir tollbehandlet ved ankomst til fastlandet på lik linje som om innreise skjedde fra utlandet. Det vil si at kvoter for alkohol er de samme som om man kommer fra utlandet, les mer om utførsel av alkohol og tobakk. Egne regler gjelder for blant annet kjøtt, hovedregelen er at ikke tillatt å ta med kjøtt til fastlandet fra Svalbard.